Sedumdaken

Het eerste sedumproject is succevol afgerond. Sedumdaken zijn anders dan we gewend zijn. Het verschil tussen het vertrouwde beeld van zwarte daken of dakpannen en een mooi groen sedumdak is groot! Het maakt de omgeving groener, duurzamer en klimaatbestendiger. 

Lees meer: Sedumdaken

Openbaar Fruitkaart

openbare fruitcollectie IJsselstein op GIS

Augustus 2019 - Er is nu een handige app en site waarmee alle fruitbomen aan te klikken zijn. Je kunt ook informatie toevoegen voegen of meldingen doen over de betreffende boom. Het werkt via mobiel of PC. Lees hier hoe dat werkt.

Lees meer: Openbaar Fruitkaart

De eetbare stad

IJsselstein heeft een zeer grote collectie openbaar fruit en openbare eetbare siertuinen.
Passend bij de rijke historie van boomgaarden zoals kersen, appel en peren. Hoewel veel boomgaarden plaats hebben moeten maken voor woningbouw, wordt deze traditie binnen de woonwijken in ere gehouden.

Lees meer: De eetbare stad

De Hooghe Camp

Bij verzorgingstehuis Marienstein aan de Groene dijk een prachtige eetbare siertuin ‘de Hooghe Camp’ met zitjes voor bewoners en geïnteresseerden.

Lees meer: De Hooghe Camp

Pluktuin Edelstenenbaan

‘Buurttuin Edelstenenbaan-Turkooispad’
Een burgerinitiatief op de kruising van Edelstenenbaan ter hoogte van nr 57 en het Turkooispad.
Deze Pluktuin is gecreëerd door verhoogde bakken met eetbare gewassen.

Insectenhotels

 IJsselstein heeft meerdere grotere insectenhotelsprojecten gecreëerd, in samenwerking met scholen en BSO's.
stuk voor stuk unieke pronkstukken, geinspireerd door de ontwerpen die de kinderen zelf gemaakt hebben na een diapresentatie over het nu van insectenhotels.
Al deze insectenhotels zijn te bezichtigen, zoals bij de Hooghe Camp tuin en Wijktuin Achterveld.

Bekijk hier het overzicht met foto's, toelichtingen, plaatsen en tips pdf logo

Groen trefpunt

Groen Trefpunt is een verzamelnaam van Trefpunt in Xperience, Bijeenhuis&Wijktuin Achterveld & Groenvliet, Bijenvereniging, Stichting Kinderboerderij Eitersesteeg.

Lees meer: Groen trefpunt

Groen platform

Het Groenplatform IJsselstein richt zich op verrijking van het groen in de openbare ruimte in IJsselstein. In dat kader wil het een gesprekspartner van gemeente IJsselstein zijn door kennis en expertise in te brengen. 

Lees meer: Groen platform

Bomenridders

Logo Bomenridders IJsselstein

Opgericht in maart 2013 als de actiegroep Stop Bomenkap IJsselstein. De toenmalige wethouder kondigde aan om flink te bezuinigen op het groen in IJsselstein. Ongeveer 2400 bomen zouden worden gekapt.

Lees meer: Bomenridders

Vlinder Idylle IJsselstein

De Idylle wil een fijne plek zijn voor vlinders, bijen en mensen. Locatie: op de geluidswal aan de Weg der Verenigde Naties (aan de rand van de wijk Zenderpark). Op initiatief van een groep bewoners en ingericht door de gemeente, met hulp en subsidie van de Vlinderstichting.

Lees meer: Vlinder Idylle IJsselstein