Fruithoofdstad van Europa

IJsselstein heeft een zeer grote collectie openbaar fruit en openbare eetbare siertuinen.
Passend bij de rijke historie van boomgaarden zoals kersen, appel en peren. Hoewel veel boomgaarden plaats hebben moeten maken voor woningbouw, wordt deze traditie binnen de woonwijken in ere gehouden.

Lees meer: Fruithoofdstad van Europa

Sedumdaken

2022 is het vierde jaar dat Klimaatneutraal IJsselstein sedumdakprojecten faciliteert. Sedumdaken zijn anders dan we gewend waren. Het verschil tussen het vertrouwde beeld van zwarte daken of dakpannen en een mooi groen sedumdak is groot! Het maakt de omgeving groener, duurzamer en klimaatbestendiger. 

Lees meer: Sedumdaken

Waterberging in de tuin

Er zijn veel redenen om het regenwater niet zomaar van de afvoer in het riool te laten stromen. Voor het klimaat, om droogte te bestrijden, overbelasting van riool te voorkomen, te besparen op drinkwater, reserve te hebben bij droogte en tot slot om je planten beter te laten groeien. Denk eens aan waterberging in je tuin. 

Lees meer: Waterberging in de tuin

Hazelaarroute in IJsselstein

Hazelaarroute in IJsselstein

Door heel IJsselstein staan in het openbaar groen niet alleen appels, peren, pruimen, kersen, aalbessen en walnoten. Ook diverse soorten hazelaars zijn in de woonwijken te vinden. Naast het nieuwe hockeyveld is de collectie nu aangevuld met meer dan 30 verschillende soorten hazelaars!

Lees meer: Hazelaarroute in IJsselstein

Openbaar fruit op de kaart

openbare fruitcollectie IJsselstein op GIS

Augustus 2019 - Er is nu een handige app en site waarmee alle fruitbomen aan te klikken zijn. Je kunt ook informatie toevoegen voegen of meldingen doen over de betreffende boom. Het werkt via mobiel of PC. Lees hier hoe dat werkt.

Lees meer: Openbaar fruit op de kaart

De Hooghe Camp

Bij verzorgingstehuis Marienstein aan de Groene dijk een prachtige eetbare siertuin ‘de Hooghe Camp’ met zitjes voor bewoners en geïnteresseerden.

Lees meer: De Hooghe Camp

Insectenhotels

IJsselstein heeft meerdere grotere insectenhotels gecreëerd, in samenwerking met scholen en BSO's. Stuk voor stuk unieke pronkstukken.

Lees meer: Insectenhotels

Stichting Eetbaar IJsselstein

Stichting Eetbaar IJsselstein is opgericht in 2013. Sindsdien realiseren zij eetbare siertuinen, om voedsel dichter bij huis te brengen voor de bewoners van IJsselstein. Zo geven ze bijdragen aan meer verbinding met de natuur en meer verbinding met elkaar.

Lees meer: Stichting Eetbaar IJsselstein

Groen trefpunt

Groen Trefpunt is een verzamelnaam van wijkcentrum Xperience, Bijeenhuis en Wijktuin Achterveld & Groenvliet en Stichting Kinderboerderij Eitersesteeg.

Lees meer: Groen trefpunt

Groenplatform IJsselstein

Groenplatform IJsselstein

Het Groenplatform IJsselstein richt zich op verrijking van het groen in de openbare ruimte in IJsselstein. In dat kader wil het een gesprekspartner van gemeente IJsselstein zijn door kennis en expertise in te brengen. 

Lees meer: Groenplatform IJsselstein

Bijenhoudersvereniging

Bijenhoudersvereniging IJsselstein

Binnen IJsselstein zijn er meerdere imkers actief. Bijenkasten staan verspreid door IJsselstein. Bob Kosterman, hoofdimker is actief in voorlichting, opleiding, onderhoud en uitbreiding van bijenkasten.

Lees meer: Bijenhoudersvereniging

Bomenridders

Bomenridders IJsselstein

Opgericht in maart 2013 als de actiegroep Stop Bomenkap IJsselstein. De toenmalige wethouder kondigde aan om flink te bezuinigen op het groen in IJsselstein. Ongeveer 2400 bomen zouden worden gekapt.

Lees meer: Bomenridders

Idylle IJsselstein

Idylle IJsselstein, voor vlinders en bijen

De Idylle wil een fijne plek zijn voor vlinders, bijen en mensen. Locatie: op de geluidswal aan de Weg der Verenigde Naties (aan de rand van de wijk Zenderpark). Op initiatief van een groep bewoners en ingericht door de gemeente, met hulp en subsidie van de Vlinderstichting.

Lees meer: Idylle IJsselstein