Leefstijl, voeding en gezondheid

Voeding en leefstijl kunnen heel goed onderdeel zijn van de transitie naar een klimaatneutrale samenleving.

Er is steeds meer behoefte aan gezonde, onbespoten en ongemanipuleerde voeding. Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica. Of lekker helemaal vegetarisch of veganistisch. Liefst zo lokaal mogelijk geproduceerd.

Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit in plaats van kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Op deze pagina willen we initiatieven verzamelen in en rondom IJsselstein, die bijdragen aan een klimaatneutrale samenleving, met ook een hint naar gezondheid. Op het gebied van lekker eten bijvoorbeeld, maar ook (binnenkort) meer over persoonlijke verzorging en aanverwante zaken. Alles wat in een bewuste leefstijl past. 

 

Voeding en gezondheid

voeding en gezondheid

Streekproducten

Hoewel dit een breed begrip is, gaat het erom de voeding zo lokaal mogelijk te produceren en kopen. Hierdoor worden zowel CO2 belasting en bijvoorbeeld olieverbruik door transportkosten voorkomen. Ook wordt hiermee de lokale veerkracht gestimuleerd.
Hoe sterker het systeem lokaal is ontwikkeld, hoe stabieler en minder afhankelijk van factoren van buitenaf de voedselproductie is. Daarmee worden de lokale economie en diverse ambachten versterkt in plaats van verzwakt.

Lees meer: Voeding en gezondheid

Wijktuin Achterveld Achtersloot IJsselstein

Wijktuin Achterveld-Groenvliet

Wijktuin Achterveld-Groenvliet (Groen Trefpunt) is een buurttuin die is aangelegd voor en door omwonenden en vrijwilligers, in samenwerking met de welzijnsstichting Pulse. Schoolkinderen krijgen er les, vrijwilligers tuinieren er. Iedere maand is er een groep mensen die samen koken. De bijenstal van de IJsselsteinse bijenhoudersvereniging is er gevestigd. Voor een abonnement van € 7,50 per jaar kun je meegenieten van de oogst op de tuin: een overvloed aan onbespoten fruit en groente, ‘vergeten groente’ zoals snijbiet, oude rassen pompoenen en IJsselsteinse honing.
>> groentrefpunt.nl

 

Biomonkie Natuurvoedingswinkel

Foto:Biomonkie

Natuurvoedingswinkel Biomonkie de Weide in IJsselstein met biologische en biologisch-dynamische groenten en fruit, zoveel mogelijk van lokale boeren om de lokale economie te ondersteunen. Biomonkie ondersteunt de Zero-Waste gedachte, je kunt er terecht met je eigen bakjes en zakjes.

Ook voor meer natuurlijke verzorgingsproducten, biologische wijnen en bieren, sapjes, voedingssuplementen en nog veel meer.

>> biomonkie.nl

Geitenboerderij Geertjeshoeve

geertjeshoeve facebookomslag

 

Geitenboerderij Geertjes Hoeve, voor eerlijke geiten- en koemelk, kaas, yoghurt en melk, honing, lokale producten, vlees van oa koe en geit in vriezer.
De geitenboederij maakt zelf geitenkaas zonder bestrijdingsmiddelen en met zorg voor de kringloop binnen het bedrijf.
Er is een landwinkel, kinderboerderij en restaurant.
>> geertjeshoeve.nl

 

Boerderij de Beekhoeve in Kamerik

biologische boerderij de beekhoeve

Biologische landwinkel met zelfgemaakte koezuivelproducten, rauwmelkse boter, biologische eieren, sappen, rundvlees.
Het bijzondere aan het ras koeien op deze boerderij is dat de koeien zowel als melkkoe en vleeskoe gebruikt worden, kalfjes bij de moeder blijven en koeien met pensioen mogen.
De zuivelproducten die boerin Monique maakt, zijn erg populair bij de klanten. Je kunt er ook een 'hooiberg' huren als b&b. 
>> beekhoeve.nl

Lokaal33, delicatessen met lokaal karakter

lokaal33

 

IJsselsteinse webinkel met lokale producten, streekproducten, biologische en ambachtelijke producten. Alles van kleinschalige producenten en zo veel mogelijk 'uit de buurt', zodat de transportkilometers ook laag zijn. Een leuk winkeltje om te snuffelen voor bier, kaas, worst en jams. Je kunt ook in deze winkel terecht voor verantwoord geproduceerde spullen om bijvoorbeeld je dranken of je boterhammen in mee te nemen.

 >> www.facebook.com/Lokaal33IJsselstein 

>> https://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/lokaal33/

De keuken van Tante Cake

tante cake 

De Keuken van Tante Cake is een sfeervolle winkel met onder andere heerlijke olien en azijnen. Deze zijn in kleine en grote flessen na te vullen waardoor er verpakkingsmateriaal bespaard wordt.

Wij van Knij vinden dit een belangrijk argument om deze winkel ook op te nemen op onze website, omdat wij de Zero-Waste gedachte ondersteunen!

>> De Keuken van Tante Cake

 

Restaurants met duurzaam menu

Brasserie 1560

Braserie 1560 Dineren 

Een sfeervol restaurant onder de gewelven van het oude stadhuis. De menukaart biedt ruime keuze in vegetarische en veganistische gerechten. Op verzoek houdt de keukenbrigade rekening met diverse diëten, bijvoorbeeld glutenvrij, lactosevrij etc. Het vegetarische en veganistische menu wordt regelmatig vernieuwd waardoor het steeds een culinaire verrassing is. In de zomer heeft Brasserie 1560 een rookvrij terras
>> brasserie1560

  

 Kingsdish Brandspuithuisje

Kingsdisch Minahasa Indisch Restaurant

Een sfeervol en karakteristiek restaurant; Het kleinste restaurant van Nederland, gesitueerd in het brandweerspsuithuisje. Kookt de Indonesische Minahasa keuken, met stijl en heel persoonlijk.
Bewuste keuze voor één menu waardoor de reststroom qua afval heel laag is. Met heerlijke verse ingredienten en veel groente.
>> kingsdish

Nog Tips of aanvullingen?

Deze lijst is uiteraard nog niet compleet.
Ook leuke, praktische tips waar lokaal gezonde voeding te koop is? stuur het naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Er zijn adressen die misschien niet voor ieder op fietsafstand liggen. Ze zijn wel opgenomen omdat ze unieke producten verkopen die niet dichterbij te verkrijgen zijn.
Binnen IJsselstein wordt vaak al gezamenlijk ingekocht waardoor eventuele milieubelasting zo laag mogelijk blijft.

Met Pit zoet & zuur

Met Pit zoet en zuur van Sandra

Als kind plukte ze bramen en klom in de kersenboom van haar oma. Haar opa’s en oma’s hadden een moestuin en zo kwam de de groente altijd vers van het land op haar bord. Toen begon haar voorliefde voor het zelf maken van alles wat met eten te maken heeft.

Sandra maakt verse jam, chutney, zoetzuur en andere lekkernijen die ze verkoopt op diverse markten in IJsselstein en omstreken. Daarnaast catert ze een high tea of high wine op locatie.
Ze vindt haar ingrediënten in boomgaarden en in de natuur. Of in de IJsselsteinse tuinen! Wie een overschot heeft aan fruit of groente mag haar gerust even een berichtje sturen.

>> http://metpitzoetenzuur.nl/over-sandra/

>> https://www.facebook.com/metpitzoetenzuur/