Leefstijl, voeding en gezondheid

Voeding en leefstijl kunnen heel goed onderdeel zijn van de transitie naar een klimaatneutrale samenleving.

Er is steeds meer behoefte aan gezonde, onbespoten en ongemanipuleerde voeding. Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica. Of lekker helemaal vegetarisch of veganistisch. Liefst zo lokaal mogelijk geproduceerd.

Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit in plaats van kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Op deze pagina willen we initiatieven verzamelen in en rondom IJsselstein, die bijdragen aan een klimaatneutrale samenleving, met ook een hint naar gezondheid. Op het gebied van lekker eten bijvoorbeeld, maar ook (binnenkort) meer over persoonlijke verzorging en aanverwante zaken. Alles wat in een bewuste leefstijl past. 

 

Voeding en gezondheid

Hier verzamelen we tips om zoveel mogelijk op een duurzame manier aan je voedsel te kunnen komen! Denk aan biologisch, minder vlees, streekproducten, maar ook 'groene' verpakkingen. 

Lees meer: Voeding en gezondheid

Restaurants met duurzaam menu

Brasserie 1560 en Kingsdish

In IJsselstein zijn op dit moment twee restaurants bij ons bekend, die op een duurzame manier hun menu samenstellen. Dat kan zijn, door veel lokale producten te gebruiken of door biologisch te koken. Als meer restaurants hiermee bezig zijn, horen we dat graag! We presenteren hier Brasserie 1560 en Kingsdish.

Lees meer: Restaurants met duurzaam menu

Natuurlijke verzorging

Natuurlijke verzorging, met producten die lokaal worden gemaakt. Je lichaam volstoppen met chemicaliën is al niet erg duurzaam voor je eigen lichaam, maar ook niet duurzaam voor onze planeet.

Lees meer: Natuurlijke verzorging

Biomonkie Natuurvoedingswinkel

Natuurvoedingswinkel Biomonkie de Weide in IJsselstein met biologische en biologisch-dynamische groenten en fruit, zoveel mogelijk van lokale boeren om de lokale economie te ondersteunen. Biomonkie ondersteunt de Zero-Waste gedachte, je kunt er terecht met je eigen bakjes en zakjes.

Lees meer: Biomonkie Natuurvoedingswinkel

Groene recreatie

Ontdek IJsselstein op een groene manier

Ontdek IJsselstein op een 'groene', duurzame manier. Er zijn diverse mogelijkheden om ons mooie stadje IJsselstein en zijn omgeving te ontdekken. Uit in IJsselstein biedt bijvoorbeeld de stadstour. Lekker rondlopen met een gids die alles vertelt over de historie. In de donkere maanden is dit ook 's avonds, waarbij markante punten in IJsselstein zijn uitgelicht, natuurlijk zoveel mogelijk op een duurzame manier. 

Lees meer: Groene recreatie

Met Pit zoet & zuur

Met Pit zoet en zuur van Sandra

Als kind plukte ze bramen en klom in de kersenboom van haar oma. Haar opa’s en oma’s hadden een moestuin en zo kwam de de groente altijd vers van het land op haar bord. Toen begon haar voorliefde voor het zelf maken van alles wat met eten te maken heeft.

Sandra maakt verse jam, chutney, zoetzuur en andere lekkernijen die ze verkoopt op diverse markten in IJsselstein en omstreken. Daarnaast catert ze een high tea of high wine op locatie.
Ze vindt haar ingrediënten in boomgaarden en in de natuur. Of in de IJsselsteinse tuinen! Wie een overschot heeft aan fruit of groente mag haar gerust even een berichtje sturen.

>> http://metpitzoetenzuur.nl/over-sandra/

>> https://www.facebook.com/metpitzoetenzuur/

De keuken van Tante Cake

tante cake 

De Keuken van Tante Cake is een sfeervolle winkel met onder andere heerlijke olien en azijnen. Deze zijn in kleine en grote flessen na te vullen waardoor er verpakkingsmateriaal bespaard wordt.

Wij van Knij vinden dit een belangrijk argument om deze winkel ook op te nemen op onze website, omdat wij de Zero-Waste gedachte ondersteunen!

>> De Keuken van Tante Cake

 

Boerderij de Beekhoeve in Kamerik

biologische boerderij de beekhoeve

Biologische landwinkel met zelfgemaakte koezuivelproducten, rauwmelkse boter, biologische eieren, sappen, rundvlees.
Het bijzondere aan het ras koeien op deze boerderij is dat de koeien zowel als melkkoe en vleeskoe gebruikt worden, kalfjes bij de moeder blijven en koeien met pensioen mogen.
De zuivelproducten die boerin Monique maakt, zijn erg populair bij de klanten. Je kunt er ook een 'hooiberg' huren als b&b. 
>> beekhoeve.nl