Een tuin met planten. Dat is veel werk, is vaak de gedachte, dus worden sommige tuinen vol met tegels gelegd. Toch brengen tegels juist veel werk met zich mee.
Veel planten zijn een heel stuk makkelijker. Die blijven jarenlang op hun plek, houden onkruid buiten de deur, bieden je heel veel moois en zijn ook goedkoper in onderhoud. Laten we deze planten eens bekijken!
Misverstand
Het is een hardnekkig misverstand dat planten lastig zijn en veel werk opleveren. Elk jaar zijn veel mensen heel druk met de tegels: bladeren vegen, onkruid verwijderen, algen aanpakken en elke paar jaar verzakte tegels opnieuw leggen. Dat is toch meer werk dan je denkt. Steeds weer op je knieën, die zere rug en die extra kosten voor middeltjes om ze te laten blinken. Al dat gedoe! Wie heeft daar nu plezier in?
Planten hebben al dit onderhoud niet. Die hoeven niet opgepoetst te worden, zakken niet weg maar blijven jarenlang mooi bloeien op hun plek. Je hoeft er weinig tot niets aan te doen. Zelfs water geven is meestal niet nodig, mits de planten op de juiste plek staan. Hieronder staan een aantal prachtige en nuttige voorbeelden, die kleur en leven terugbrengen in je tuin terwijl jij alleen maar hoeft te genieten!
Makkelijke planten in jouw tuin
Neem bijvoorbeeld de Kartuizer Anjer (Dianthus carthusianorum). Uit dit grassige plantje komen de hele zomer korte stengels met mooie violetkleurige bloemetjes. Deze worden 20 tot 40 cm hoog. Hij houdt van een zonnige plek en kan goed tegen droogte. Van nature komt hij op maar een paar plekken in Nederland voor en is dus een zeldzame soort. In de winter blijft de plant groen. De plant woekert niet en blijft op z’n plek, dus je hoeft er eigenlijk niets aan te doen.
Een andere onbekende schoonheid is de veldsalie (salvia pratensis). Zie de foto rechts. Deze bloeit op nog maar een paar plekken in graslanden, vooral langs de grote rivieren. Rond de maand mei bloeit de veldsalie met een of meerdere bloemstengels van maximaal 70 cm hoog waar schitterende diepblauwe bloemen aan komen. De bijen zijn er dol op. Veldsalie houdt van een zonnige plek, kan prima droogte hebben en blijft op z’n plek. De bladeren zijn eetbaar.
Ook de Gulden sleutelbloem (Primula veris) is een bijzondere. Deze vaste plant is behoorlijk zeldzaam in het wild in Nederland. Op andere plekken in Europa is hij wat meer aanwezig. Hij komt veel voor in de buurt van bomen, omdat de sleutelbloem van gefilterd licht houdt. Maar hij komt ook voor in droge weides en langs de randen van wegen. De plant bloeit vanaf april tot ongeveer juni. De bloemen worden niet hoger dan zo'n 20 cm.
Meer voorbeelden
Andere voorbeelden van makkelijke planten zijn gele kamille, steenanjer en gewone margriet. Veel van deze planten zijn vrij zeldzaam geworden omdat de omstandigheden in de natuur zijn verslechterd. Je kunt deze en andere bijzondere planten vinden bij het Klimaatplein bij de Intratuin IJsselstein, waar ze speciaal voor zijn ingekocht.
Waarom inheemse en wilde planten?
De planten hierboven zijn allemaal inheemse of wilde planten. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Het is belangrijk om deze planten in je tuin te hebben. Dit zijn planten die al lange tijd, soms vele duizenden jaren, in ons werelddeel leven. Ze passen bij het klimaat wat hier sinds de laatste langdurige ijstijd heerst. De planten kunnen bijvoorbeeld goed tegen zowel vorst als warmere perioden. Ook leveren inheemse planten veel voedsel aan dieren. Veel insecten zijn bijvoorbeeld afhankelijk van één of bepaalde soorten inheemse planten. Als deze planten ontbreken, is er kans dat één insectensoort gaat overheersen. Denk aan de eikenprocessierups. Daarom is een divers aanbod aan planten zo belangrijk: dat heet biodiversiteit.
Dankzij biodiversiteit is er nooit een tekort of teveel van iets. Hoe meer verschillende soorten planten bij elkaar, hoe beter dit ecosysteem bestand is tegen extreme weersomstandigheden. De Universiteit Utrecht doet op dit moment onderzoek naar bloemrijke graslanden. Veel van bovengenoemde planten komen hier ook in voor, hoewel er nog maar weinig bloemrijke graslanden in Nederland te vinden zijn. In containers met elk een ander klimaatregime en een wisselende verscheidenheid aan planten onderzoekt de universiteit wat al deze invloeden op elkaar hebben. Uit voorlopige resultaten blijkt dat hoe meer verschillende soorten planten bij elkaar staan, hoe klimaatbestendiger het geheel is. Meer verschillende planten houden bijvoorbeeld meer water vast in het wortelstelsel en zijn daardoor beter bestand tegen droogte. Via dode plantenresten komen veel voedingsstoffen weer terug in de bodem terecht. Op deze manier blijkt bovendien dat bloemrijke graslanden met voldoende plantvariatie evenveel CO2 kunnen opslaan als een gemiddeld bos!
https://www.uu.nl/botanischetuinen/onderwijs-en-onderzoek/onderzoek/bioclive
Duurzame kwekerij
Intratuin IJsselstein heeft in 2022 een nieuwe lijn met wild&inheems planten, speciaal voor het klimaatplein. Deze planten zijn duurzaam geteeld in samenwerking met wildebloemenzadenleverancier Cruydt-Hoeck en IVN Natuureducatie. Ook de planten voor Tegel eruit, plant erin actie en NK Tegelwippen komen van deze duurzame kwekerij. Bovengenoemde inheemse planten doen helaas niet mee aan deze acties, wel andere mooie soorten.
Voor meer info over de soorten planten en alle duurzame labels www.hellogarden.nl