Streekproducten
Hoewel dit een breed begrip is, gaat het erom de voeding zo lokaal mogelijk te produceren en kopen. Hierdoor worden zowel CO2 belasting en bijvoorbeeld olieverbruik door transportkosten voorkomen. Ook wordt hiermee de lokale veerkracht gestimuleerd.
Hoe sterker het systeem lokaal is ontwikkeld, hoe stabieler en minder afhankelijk van factoren van buitenaf de voedselproductie is. Daarmee worden de lokale economie en diverse ambachten versterkt in plaats van verzwakt.
Ook scheelt dit vaak veel overbodige verpakkingen en bewaarmethoden zoals koeling, die bij transport over langere afstanden en dus ook langere tijd nodig zijn.
>> Lekker fietsen en onderweg je eten scoren? Ga naar Fietsen voor mijn eten! Als je klikt op de link ga je meteen naar de adresjes in de Lopikerwaard.
Biologische voeding
Ook hierbij zijn er diverse ‘gradaties’, zoals ‘onbespoten’ voeding, biologisch keurmerk en biologisch-dynamische voeding.
Chemische bestrijdingsmiddelen worden wereldwijd in grote hoeveelheid gebruikt en voor de productie worden veel grondstoffen, energie en water gebruikt. De laatste jaren maken steeds meer onderzoeken duidelijk hoe groot de impact van chemische bestrijdingsmiddelen (bijvoorbeeld glyfosaat, RoundUp) is.
Behalve de impact op bijvoorbeeld bijen en waterleven zou dit ook voor de mens grote gevolgen hebben en wordt dit gerelateerd aan problemen met voortplanting en ziekten zoals kanker, chronische ziekten, allergieën en problemen op hormonaal systeem en zenuwstelsel.
Dit brengt hogere zorgkosten met zich mee, met hoger medicijngebruik en daarmee opnieuw een hogere belasting van een industrie die veel energie, water en grondstoffen verbruikt.
Onbespoten voeding en biologische voeding zijn daardoor al minder belastend. Biologisch dynamische voeding gaat nog een stap verder en hierbij wordt ook zorgvuldig een gezonde bodem onderhouden, want hoe gezonder de bodem en het bodemleven, hoe rijker de voeding aan voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen.
Minder vlees eten
Als je drie keer per dag vlees zou eten (denk ook aan broodbeleg) geeft dat een grote belasting op de aarde, zowel qua productie, vervoer, waterverbruik, CO2 uitstoot en andere broeikasgassen.
Ook hier zijn er diverse gradaties.
-Flexitariër, hierbij wordt minder vlees geconsumeerd, bijv 1x week
-Vegetariër, hierbij wordt geen vlees geconsumeerd
-Veganist, hierbij worden geen dierlijke producten geconsumeerd en gebruikt (geen eieren, zuivel, honing, leder).
Hierin zijn vele visies verzameld, zowel op gebied van voedingskunde, dierenwelzijn en milieubelasting.
Hoe je met je voeding omgaat is verder ook heel persoonlijk. Een bewuste keuze hierin maken kan al een bijdrage leveren om de klimaatbelasting te verlagen.
Moestuinieren
Een eigen moestuin is populair. Eigen voeding telen geeft nog meer bewustwording en waardering voor wat er ‘uit de grond komt’.
Verrassende gewassen zoals ‘vergeten groenten’ (pastinaak, palmkool, snijbiet enz.) kun je telen in je eigen (moes)tuin. Het voordeel is dat hierdoor een grotere diversiteit aan rassen bewaard kan blijven. Er zijn veel licenties door Bayer Monsanto, op groenten zoals paprika’s en tomaten, waardoor de diversiteit van beschikbare rassen afneemt.
Met eigen teelt kunnen ook bijv gele en oranje tomaten geteeld worden en blijft de biodiversiteit bewaard. Dit houd wereldwijd het systeem stabieler en minder kwetsbaar voor bijvoorbeeld plagen (de buxusmot is een mooi voorbeeld hoe kwetsbaar monotone landbouw kan zijn).
Aanvullingen?
Deze lijst is uiteraard nog niet compleet. Ook leuke, praktische tips waar lokaal gezonde voeding te koop is? stuur het naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Er zijn adressen die misschien niet voor ieder op fietsafstand liggen. Ze zijn wel opgenomen omdat ze unieke producten verkopen die niet dichterbij te verkrijgen zijn.
Binnen IJsselstein wordt vaak al gezamenlijk ingekocht waardoor eventuele milieubelasting zo laag mogelijk blijft.