Ken je het fenomeen de Minibieb? IJsselstein heeft er inmiddels flink wat. En toen wij er eentje tegenkwamen met sedum op haar dak, waren wij natuurlijk meteen verkocht.

Wat is een Minibieb?

We citeren van de website Minibibliotheek.nl:

Een kort (woord) voor minibibliotheek is een plek waar iedereen gratis boeken kan lenen of ruilen. Vaak is een minibieb een klein huisje / hokje of kastje bij mensen in de voortuin. Het gebeurt ook dat deze minibiebs zich op andere nuttige plaatsen bevinden, bijvoorbeeld in een school, kinderopvang of in een gemeentehuis. Een KinderzwerfboekStation is eigenlijk hetzelfde, maar dan specifiek gericht op kinderen.

Elke minibibliotheek heeft z'n eigen regels, maar over het algemeen kan je hier gratis boeken lenen. Soms mag je ze houden of doorgeven aan anderen maar er zijn er ook waar je de boekjes weer terug moet brengen. Het is nooit de bedoeling dat je de boeken mag meenemen om vervolgens door te verkopen. De bedoeling is juist dat iedereen meer gaat lezen, en een financiele barriere helpt hier niet bij.

PB130039 Middel

Tine's Minibieb heeft een dakje van sedum, hoe leuk is dat!  En er is gerycicled hout voor gebruikt. 

 

Minibiebs in IJsselstein

In IJsselstein zijn minibiebs van particulieren en er zijn ook biebjes bij Isselwaerde en in de Hooghe Camp tuin. 

Je kunt een boek meenemen en je kunt het boek terugzetten als je het uithebt. Of je zet het terug in een andere minibieb. Om meerdere boeken te doneren, kun je het beste even contact opnemen met de eigenaar, via een facebookpagina of via een van de verzamelwebsites (zie verder op in dit artikel. Sommige biebjes specialiseren zich, bijvoorbeeld alleen kinderboeken of alleen romans. Soms hebben ze ook spelletjes te leen of te ruil. 

>> Een leuk overzichtsartikel over de IJsselsteinse minibiebs verscheen in Zenderstreeknieuws.

De aanleiding is hun gezamelijke audiotoer. De audiotour kun je vinden via https://izi.travel/nl en klik op "luister" om te zoeken op #IJsselstein - de tour staat tussen andere leuke tours die je in ons stadje kunt doen. Je kunt de tour ook vanaf je pc of laptop bekijken. De gratis app van izi.travel downloaden op je smartphone is heel handig als je deze tour of een andere wilt doen.

First Little Free Library is vrijwel zeker de eerste in IJsselstein. Opgericht in de herfst van 2014 en het adres is Havenstraat 5.

De aanwijzigen bij deze minibieb zijn:
- boek doorgeven of houden als je er erg blij van wordt mag ook 
- niet aanbellen! Wel Bijv via opmerking / briefje in gastenboekje contact opnemen
- boeken in plastic tas aan deur kan wel
- minibieb fiets route IJsselstein via IZI.TRAVEL app in de maak via Eetbaar IJsselstein, wordt vervolgd!

Alle minibiebs van IJsselstein vinden kan op diverse manieren. Een aantal heeft een facebookpagina, zoals:

>> Tine's Minibieb

>> Mies Minibieb

>> Minibieb IJsselstein

>> Linda's Minibieb

 

Kinderzwerfboek

Ken je dit al? In diverse minibiebs, op scholen, in praktijken van behandelaars en in andere openbare ruimtes liggen kinderboeken met een code erin. Je kind leest het boek, meldt het an bij de website (met jouw hulp) en geeft het boek een cijfer. Daarna mag het boek weer verder zwerven. Er zijn ook ambassadeurs, die dit initiatief promoten waar ze maar kunnen. 
Wil je zelf beginnen met kinderboeken laten zwerven, vraag dan de speciale stickers aan. 

>> Ga naar de website 

>> Facebookpagina

 

kinderzwerfboek

Minibieb zoeken 

 

>> Er is een verzamelwebsite waar jij ook je minibieb kunt aanmelden. Er is ook een app (voor Android). En ze hebben tips voor je eigen minibieb.

>> Hier kun je alle minibiebs vinden! We hebben IJsselstein vast voor je ingevuld.

>> Er is ook nog een andere verzamelwebsite.