In samenwerking met o.a. gemeente IJsselstein is een video gemaakt over het bijzondere entprogramma.

Dit wereldwijde unieke project is genomineerd voor de Award voor Duurzaamheid.

Via >>DEZE LINK<< kun je stemmen op het entprogramma bij de Awards voor Duurzaamheid.

Deze duurzame awards zijn gericht op Groen. Het entprogramma valt onder de categorie 'Herstel'.

Vanuit KNIJ wisten we niet dat we genomineerd waren.  Dit project is echt uniek en mag gezien worden in zijn waarde. Er is ook een prijs voor de hoogste waardering. Dus als je stemt, stem omdat je het voortbestaan van deze zeldzame fruitgenenbank waardevol vindt te ondersteunen.

Er zijn ruim 300 fruitrassen in IJsselstein die zo uniek zijn dat er per ras nog maar 1 van ter wereld is. Net zoiets als de zadenbank voor genen in Spitsbergen is.
Dat is bijzonder maar ook kwetsbaar. Daarom heeft KNIJ zich ingezet om een entprogramma mogelijk te maken. Hierbij worden per jaar 50 zeldzame rassen geënt. 

Voortbestaan

Als deze nieuwe boompjes groot genoeg zijn komen ze weer terug in de openbare ruimte van IJsselstein. Dit is belangrijk voor het voortbestaan van de genen. Het is ook belangrijk voor de klimaatadaptatie en biodiversiteit. De vele rassen maken een systeem stabieler. Het ene type appelboom kan beter tegen droogte of nattigheid als het ander. Of is beter bestand tegen plagen en ziekten. Daar kunnen we van leren, voor nu en de toekomst. Het kan onze manier van voedselvoorziening verrijken en ondersteunen. Door bij veranderende klimaatomstandigheden op een natuurlijke manier rassen te hebben die hier beter tegen bestand zijn. 

Het vraagt een enorm geduld en volledige bereidheid tot samenwerking. KNIJ heeft de betrokken partijen verbonden, zowel inwoners, experts, onderwijs, wetenschap, overheid en bedrijfsleven. Want zo'n uniek een waardevol project, dat doe je met elkaar.

In de collage hieronder zie je het nemen van de enten en een bezoekje aan Boomkroon, waar onze enten verder opgroeien. 
Entprogramma Fruitcollectie


Bij het stemmen geef je een cijfer voor de volgende 3 aspecten.

  1. Betrekken van anderen: We werken met inwoners, bedrijven, overheid, onderwijs en wetenschap samen aan dit project.
  2. Inspiratie voor anderen: Wij laten in IJsselstein zien wat er mogelijk is voor behoud van fruitrassen, omdat de eerste zijn krijgen we al veel hulpvragen, geven we voorlichting en helpen anderen ook op weg.
  3. Doorzettingsvermogen/continuïteit; We zijn ruim 6 jaar intensief bezig om de genencollectie te behouden voor een gezonde toekomst. De collectie is in de jaren 1980 aangelegd en dreigde te verdwijnen. 

Voor meer info over de fruitcollectie, zie de website die hier speciaal voor gemaakt is:
>> Fruitcollectie IJsselstein