Het eerste sedumproject is in 2019 succevol afgerond. Sedumdaken zijn anders dan we gewend zijn. Het verschil tussen het vertrouwde beeld van zwarte daken of dakpannen en een mooi groen sedumdak is groot! Het maakt de omgeving groener, duurzamer en klimaatbestendiger. 

Het sedumproject

In juli 2019 begonnen wij met ons sedumproject. We plaatsten een oproep voor geïnteresseerden in een sedumdak om zich bij ons aan te melden. Toen ook IJsselstein 2.0 onze oproep ging delen stroomden de aanmeldingen binnen! 

Een sedumdak is een toegankelijke manier om inwoners bewust te maken en te betrekken bij de transitie naar een toekomstbestendige stad, qua leefbaarheid en klimaat. Het aantal reacties was enorm! Er zijn ruim 70 aanmeldingen binnen gekomen.

Het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden heeft onze aanvraag voor de Blauwe Bewoners subsidie goedgekeurd en €5.000,- aan ons toegewezen. Hiermee konden we in totaal 16 particulieren helpen. Er is er bij 14 adressen ruim 180 m2 sedum geplaatst. Twee adressen volgen later. Het leukste is natuurlijk het resultaat!

 

sedumdak marcel

Hoe verder?

Gezien de grote interesse en lange wachtlijst hebben we vanuit KNIJ in 2020 vervolg gegeven aan het sedumdakproject en in 2021 nog een keer. Wie zich nu nog inschrijft, komt op de wachtlijst voor een volgende keer. 

>> Ons webinar over sedumdaken kun je bekijken via deze link

Houd onze website, social media en inspiratiemails in de gaten voor meer informatie. 


sedumdak voor na 2

Mogelijkheden

Voor wie onze acties heeft gemist, maar wel graag een sedumdak wil aanleggen, zijn er de volgende mogelijkheden:

 • Zelf bij Intratuin IJsselstein aanschaffen, er zijn specialisten aanwezig die je op weg kunnen helpen.
 • Een vervolgproject vanuit KNIJ met gezamelijke inkoop (datum onbekend),
 • Zelf als inwoner subsidie aanvragen bij Hoogheemraadschap volgens Blauwe bewonersinitiatieven bij serieuze interesse kan Shannon haar kennis en ervaring delen. (Zoals project in Zenderpark voorjaar 2020)
 • Via gemeentelijke subsidie. Veel gemeenten hebben hierin al mogelijkheden. De gemeente IJsselstein werkt iaan een integrale visie openbare ruimte, met speciale aandacht voor klimaatadaptatie. In 2021 heeft de gemeente een eenmalige bijdrage gedaan aan ons project. De volgende stap voor de gemeente is om een structurele subsidiemogelijkheid te creëren (datum nog onbekend).

sedumdak voor na 4

Samenwerkingspartners

 • Tomco, hovenier die het sedum heeft aangeleverd voor onze eerste actie in 2019 (en waar gewenst ook gelegd). Ook voor sedumonderhoud.
 • Sempergreen kweker en leverancier van zowel Tomco als Intratuin.
 • Intratuin IJsselstein levert ook sedumdaken, duurzaamheidsexpert en werknemer Joost Tieland heeft waardevolle presentatie gegeven tijdens onze sedamdak-infoavond.
 • Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden i.v.m aanvraag Blauw initiatief subsidie voor inwoners.

 

Hoe wordt een dak gekeurd voor een project

Je kunt een dak laten keuren door een constructeur. Daarvoor is nodig:

 • Foto van je (schuurdak) buitenkant
 • Foto constructie binnenkant
 • Aantal vierkante meters

 

sedumdak voor na 5

Nog vragen?

Shannon Hoeflaken uit ons KNIJteam heeft het grootste deel van de sedumacties gerealiseerd. Stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Project in Zenderpark (2020)

Bewoners van een wijk in Zenderpark hebben via hun VVE een mooi project voor sedum op hun daken. Hier hebben 8 bewoners samen een subsidieaanvraag ingediend bij Blauwe Bewonersinitiatieven

 

Bordjes

sedumbordje
Sedumdaken zie je meestal niet vanuit de straat. Om toch een indruk te krijgen waar er sedumdaken liggen zijn er bordjes gemaakt tijdens het project in Zenderpark.
Ieder die een sedumdak heeft in IJsselsteinkan gratis een bordje inclusief besvestigingsmateriaal bij KNIJ aanvragen>> Wordt vervolgd.