Het eerste sedumproject is in 2019 succevol afgerond. Sedumdaken zijn anders dan we gewend zijn. Het verschil tussen het vertrouwde beeld van zwarte daken of dakpannen en een mooi groen sedumdak is groot! Het maakt de omgeving groener, duurzamer en klimaatbestendiger. 

Het sedumproject

In juli 2019 begonnen wij met ons sedumproject. We plaatsten een oproep voor geïnteresseerden in een sedumdak om zich bij ons aan te melden. Toen ook IJsselstein 2.0 onze oproep ging delen stroomden de aanmeldingen binnen! 

Een sedumdak is een toegankelijke manier om inwoners bewust te maken en te betrekken bij de transitie naar een toekomstbestendige stad, qua leefbaarheid en klimaat. Het aantal reacties was enorm! Er zijn ruim 70 aanmeldingen binnen gekomen.

Het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden heeft onze aanvraag voor de Blauwe Bewoners subsidie goedgekeurd en €5.000,- aan ons toegewezen. Hiermee konden we in totaal 16 particulieren helpen. Er is er bij 14 adressen ruim 180 m2 sedum geplaatst. Twee adressen volgen later. Het leukste is natuurlijk het resultaat!

 

sedumdak marcel

Hoe verder?

Gezien de grote interesse en lange wachtlijst hebben we vanuit KNIJ in 2020 vervolg gegeven aan het sedumdakproject.

Het Hoogheemraadschap heeft laten weten dat bij een volgende aanvraag 25% korting gegeven kan worden.Houd onze website, social media en inspiratiemails in de gaten voor meer informatie. Nieuwe initiatieven worden via deze mailings het eerst kenbaar gemaakt.


sedumdak voor na 2

Mogelijkheden

Voor degenen die niet hebben kunnen meedoen met de eerste ronde maar wel graag een sedumdak willen aanschaffen zijn er de volgende mogelijkheden:

 • Zelf bij Intratuin IJsselstein aanschaffen, er zijn specialisten aanwezig die je op weg kunnen helpen.
 • Een vervolgproject vanuit KNIJ met subsidie van Hoogheemraadschap (september 2020, een subsidie van 1000,- hiermee helpen we de wachtlijst verkorten) .
 • Een vervolgproject vanuit KNIJ met gezamelijke inkoop (datum onbekend),
 • Zelf als inwoner subsidie aanvragen bij Hoogheemraadschap volgens Blauwe bewonersinitiatieven bij serieuze interesse kan Shannon haar kennis en ervaring delen. (Zoals project in Zenderpark voorjaar 2020)
 • Via gemeentelijke subsidie. Veel gemeenten hebben hierin al mogelijkheden. De gemeente IJsselstein werkt in 2020 aan een integrale visie openbare ruimte, met speciale aandacht voor klimaatadaptatie. Wellicht dat de gemeente in de uitwerking hiervan ook subsidies beschikbaar gaat stellen voor groene daken. (datum onbekend)

 

sedumdak voor na 4

Samenwerkingspartners

 • Tomco, hovenier die de sedum heeft aangeleverd en waar gewenst ook gelegd. Ook voor sedumonderhoud.
 • Sempergreen kweker en leverancier van zowel Tomco als Intratuin.
 • Intratuin IJsselstein levert ook sedumdaken, duurzaamheidsexpert en werknemer Joost Tieland heeft waardevolle presentatie gegeven tijdens onze sedamdak-infoavond.
 • Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden i.v.m aanvraag Blauw initiatief subsidie voor inwoners.

 

Hoe wordt een dak gekeurd voor een project

Hovenier Tomco waar we met het eerste project mee hebben samengewerkt checkt binnengekomen aanvragen op de technische haalbaarheid.
Hiervoor heeft hij nodig:

 • Foto van je (schuurdak) buitenkant
 • Foto constructie binnenkant
 • Aantal vierkante meters

 

sedumdak voor na 5

Nog vragen?

Shannon Hoeflaken uit ons KNIJteam heeft het grootste deel van dit project gerealiseerd. Stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Nieuw project in Zenderpark (2020)

Bewoners van een wijk in Zenderpark hebben via hun VVE een mooi project voor sedum op hun daken. Hier hebben 8 bewoners samen een subsidieaanvraag ingediend bij Blauwe Bewonersinitiatieven. Het project loopt en we zullen ze volgen.

 

Bordjes

sedumbordje
Sedumdaken zie je meestal niet vanuit de straat. Om toch een indruk te krijgen waar er sedumdaken liggen zijn er bordjes gemaakt tijdens het project in Zenderpark.
Ieder die een sedumdak heeft in IJsselsteinkan gratis een bordje inclusief besvestigingsmateriaal bij KNIJ aanvragen>> Wordt vervolgd.